Springfrø – Rana dalmatina – Agile Frog

Tekst og Akvarel af Frits Ahlefeldt

Springfrø er en slank, meget langt-hoppende lille ( op til 7 cm. ) brun, nærmest aerodynamisk frø, der kan tilbagelægge op til 2m. ad gangen i et spring. Tit laver springfrøen 3-4 efterfølgende spring og kan derfor nå ganske langt, hvis den føler sig truet. Springfrøen er en af de tre brune frø-arter i Danmark ( de to andre er butsnuet frø og spidssnuet frø )

agile-frog-2-sideview-watercolor-springfroe-by-frits-ahlefeldt
Springfrø Akvarel
agile-frog-1-watercolor-by-frits-ahlefeldt
Springfrø Akvarel studie

Springfrøen er mest landlevende og ofte langt fra vand

Springfrø bevæger sig langt omkring og er mindre afhængig af vand end de to andre arter af brun frø ( butsnuet frø og spidssnuet frø) Og udenfor springfrøens yngletid kan den både findes i skove, på enge og omkring haver når den forlader vandhullerne midt på sommeren.

Springfrø akvarel
Springfrø – (Agile frog) Akvarel af Frits Ahlefeldt

Springfrøen er den tidligste aktive frø om foråret

Straks efter vinterdvalen søger springfrøen til vandhullerne. Og springfrøen er den af de danske paddarter der er tidligst aktiv, allerede fra starten af Marts kan man se dem ved ynglevandsteder. Og springfrøen foretrækker steder uden ænder og fisk, da disse hurtigt kan spise alle æg og haletudserne.

Springfrøen lægger 450-3000 æg i en klump,hæftet til gren eller lignende, hvilket er meget karakteristisk for netop denne art af brune frøer.

Efter parring og æglægningen går springfrøen tilbage til hvile, indtil det bliver varmere i vejret ( April-Maj. ) Haletudserne er udviklede til mini-springfrøer efter ca. 10 uger og går straks på land og bliver landlevende.

Læs mere på:

Miljøstyrelsen: Springfrø
Wikipedia: Springfrø
Wikipedia på Engelsk: Agile Frog
FugleOgNatur sitet ( omfattende beskrivelse) : Springfrø